• Home
  • Herkennen
  • Behandelen
  • Voorkomen
  • FAQ
  • Cookiebeleid
  • Behandeling bij mannen

    Wat betekent een blaasontsteking bij mannen?

    Een blaasontsteking komt minder vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Blaasontsteking bij een man geeft echter wel dezelfde klachten en heeft ook veelal dezelfde symptomen en oorzaken. Het grote verschil is dat een blaasontsteking bij een man soms samengaat met een ontsteking van de prostaat, of dat een vergrote prostaat drukt op de urinebuis waardoor niet helemaal goed uitgeplast wordt en een blaasontsteking kan ontstaan. In zeldzame gevallen kan de blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking.

    Hoe behandel je blaasontsteking?

    Wat je zelf kunt doen is veel drinken, zo’n twee liter water per dag. Je zult daardoor veel moeten plassen. Neem de tijd bij het plassen, zodat de blaas goed leeg geplast wordt. Heb je last van het plassen en het gevoel dat je de blaas niet helemaal kunt legen, neem dan contact op met je huisarts.

    man-met-blaasonsteking

    "Normaal moet ik niet heel vaak naar de wc, maar nu was het wel echt opvallend. Tijdens een verjaardagsfeestje viel het iedereen op. De huisarts gaf snel uitsluitsel dat dit een blaasontsteking was. Gelukkig was alles snel verholpen. "

    André (72)

    Een blaasontsteking is over het algemeen goed te behandelen. De huisarts schrijft meestal antibiotica voor. Daarnaast heeft de drogist of apotheek diverse medische zelfzorgmiddelen en zelfzorgmedicijnen ter voorkoming of behandeling van beginnende blaasontsteking. Niet alle zelfzorgmiddelen zijn geschikt voor mannen, dus laat je goed informeren of lees de bijsluiter / gebruiksaanwijzing goed.

    Vraag & antwoord

    Bij kinderen is het belangrijk om de symptomen van een blaasontsteking vroeg te herkennen. Soms helpt het om een plasdagboek bij te houden. Je noteert hierin gedurende twee dagen wanneer, wat en hoeveel je kind drinkt en hoe vaak en hoeveel het plast. Deze informatie kun je dan bespreken met je huisarts. Sommige klachten horen misschien gewoon bij de leeftijd of komen door plasgewoonten of de werking van de blaas. Overleg met je huisarts wat je het beste kunt doen.

    Medische zelfzorgmiddelen en zelfzorgmedicijnen zoals Roter Cysticare zijn vrij verkrijgbaar bij je (online) drogist of apotheek.

    Roter Cysticare is een medisch hulpmiddel te gebruiken bij urineweginfecties. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

     

    • Drink veel water, ook al is dat vervelend als plassen pijnlijk is. Je zorgt zo voor een goede doorspoeling en je geeft bacteriën minder kans zich te hechten aan de blaaswand.
    • Je kan naar de huisarts om je urine te laten controleren.
    • Bij blaasontsteking zal de arts waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.
    • Je kunt ook direct zelf actie ondernemen. Je drogist of apotheek biedt diverse medische zelfzorgmiddelen en zelfzorgmedicijnen op basis van traditionele kruiden. Zoals Roter Cysticare en Roter Cystiberry, voor het behandelen en/of voorkomen van blaasontsteking.
    Meer vragen & antwoorden