• Home
  • Herkennen
  • Behandelen
  • Voorkomen
  • FAQ
  • Cookiebeleid
  • Krijgen kinderen ook blaasontsteking

    Kan een kind blaasontsteking krijgen?

    Een urineweginfectie komt voor bij 7 per 1.000 kinderen jonger dan 1 jaar, evenveel meisjes als jongens. Bij kinderen ouder dan 1 jaar komt een urineweginfectie vooral voor bij meisjes. Bij kinderen is de oorzaak meestal terug te vinden in plasgewoonte, hygiëne en voedingspatroon.

    Zo is het belangrijk dat je kind goed uitplast en niet te lang de plas ophoudt. Let er ook op dat op een hygiënische manier de billen worden afgeveegd. (van voren naar achter). Laat je kind genoeg drinken en niet te veel snoepen. Door snoep kan namelijk de zuurgraad van de urine afnemen waardoor bacteriën zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen.

    De oorzaak van een blaasontsteking kan ook ergens anders liggen. Zo kan het zijn dat je kind een geboren afwijking heeft die de afvoer van de urine belemmert waardoor het achter blijft in de blaas.
    Ook kan het veroorzaakt worden door reflux, waarbij de urine van de blaas terugstroomt naar de urineleiders en nieren. Er is dan een grote kans op ontsteking van de blaas maar ook van de nieren. Reflux geneest bij veel baby’s en jonge kinderen vanzelf.

    girl-swinging

    "Mijn dochter van 14 had plotseling enorme last van jeuk. Van vroeger gingen alle alarmbellen rinkelen en ik dacht gelijk aan wormpjes. Maar, het bleek een blaasontsteking te zijn. De dokter stelde zelf voor om het even aan te zien, als het niet weg zou gaan dan zouden we naar de antibiotica overgaan"

    Bianca (47)

    Zo herken je de symptomen

    Het is belangrijk om bij je kind tijdig klachten en de symptomen van blaasontsteking te herkennen. Die kunnen per leeftijd verschillen.

    • Bij jonge kinderen kunnen koorts en huilen duiden op blaasontsteking.
    • Kinderen moeten regelmatig plassen, waarbij het plassen pijn kan doen.
    • Een kind kan pijn hebben in de onderbuik.
    • De plas van het kind is troebel, ruikt slecht en soms zit er een beetje bloed bij.

    Baby’s en heel jonge kinderen kunnen natuurlijk nog niet vertellen wat ze precies voelen. Als je bij je kind blaasontsteking vermoedt, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

    Vraag & antwoord

    Als je het vermoeden hebt van blaasontsteking dan kan je naar de huisarts gaan. Daar krijg je meestal antibiotica. Je kan er ook voor kiezen om bij een beginnende blaasontsteking bij de drogist of apotheek oplossingen te vinden. Zo zijn er diverse zelfzorgmiddelen op basis van bijvoorbeeld Cranberry Active te vinden. Daarnaast kan je je lichaam helpen door heel veel te drinken, maar liefst 1,5 tot 2 liter water per dag en bijvoorbeeld cranberry sap. Wil je zeker weten of er sprake is van een blaasontsteking dan kan je huisarts daarbij helpen, of je koopt een zelftest bij de drogist. Zo weet je vrijwel zeker of jouw klachten komen door een blaasontsteking. Heb je ergens twijfel over, dan is het altijd goed om je vragen bij de huisarts neer te leggen.

    Vaak zijn darmbacteriën de oorzaak. Die kunnen via de plasbuis binnendringen in de urinewegen en de blaas, zich daar ontwikkelen en een ontsteking veroorzaken.
    De kans op blaasontsteking is groter als je bijvoorbeeld je blaas niet helemaal leeg kunt plassen, of als je onvoldoende drinkt, bij slechte hygiëne, bij seks of tijdens zwangerschap.

    Meer vragen & antwoorden