• Home
  • Herkennen
  • Behandelen
  • Voorkomen
  • FAQ
  • Cookiebeleid
  • Oorzaken van blaasontsteking

    Hoe ontstaat blaasontsteking?

    Meestal zijn darmbacteriën de oorzaak. Deze bacteriën, zoals de E.coli bacterie, horen thuis in de darm. Buiten de darm zijn ze een risico voor de gezondheid. Ze kunnen vanuit de darm en de anus via de huid in de urinebuis en de blaas terechtkomen. De bacteriën kunnen zich daar nestelen en zich vermenigvuldigen, wat tot een ontsteking kan leiden. Ook nierstenen veroorzaken soms een blaasinfectie. Als ze de urinebuis blokkeren kan die ontstoken raken. De bacteriën ontwikkelen zich en vergroten zo de kans op een ontsteking.

    Zo krijg je het niet

    Veel mensen denken dat je blaasontsteking krijgt als je je plas te lang ophoudt of van een vieze wc-bril. Dat is dus niet waar. Een blaasontsteking is ook niet besmettelijk.

    women-brow-glass

    Mogelijke oorzaken van blaasontsteking

    In de meeste gevallen ontstaat een blaasontsteking door een disbalans in de darmen. Soms veroorzaakt door een lagere weerstand of door bepaalde gewoonten. Doordat er teveel bacteriën in de darmen zijn, komen ze in de urinebuis en blaas terecht.

    De bacteriën kunnen op verschillende manieren in de urinebuis en blaas terechtkomen en de kans op blaasontsteking vergroten. Een voorbeeld is wanneer vrouwen verkeerd afvegen. Wanneer er van achteren naar voren wordt afgeveegd, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe. Een slechte hygiëne is dus een van de mogelijke oorzaken van blaasontsteking.

    Wist je dat onvoldoende drinken, irriterende stoffen in de voeding of zelfs nauwsluitende/ slecht ademende kleding en ondergoed een mogelijke oorzaak zijn van blaasontsteking? Door deze gewoonte ontstaat een ideaal klimaat voor bacteriën en schimmels om te vermenigvuldigen.

    Een ander aandachtspunt is seks. Bij het vrijen kunnen bacteriën in de buurt van de urinebuis komen; vrouwen hebben dan meer kans op een blaasontsteking.

    Vraag & antwoord

    Als je het vermoeden hebt van blaasontsteking dan kan je naar de huisarts gaan. Daar krijg je meestal antibiotica. Je kan er ook voor kiezen om bij een beginnende blaasontsteking bij de drogist of apotheek oplossingen te vinden. Zo zijn er diverse zelfzorgmiddelen op basis van bijvoorbeeld Cranberry Active te vinden. Daarnaast kan je je lichaam helpen door heel veel te drinken, maar liefst 1,5 tot 2 liter water per dag en bijvoorbeeld cranberry sap. Wil je zeker weten of er sprake is van een blaasontsteking dan kan je huisarts daarbij helpen, of je koopt een zelftest bij de drogist. Zo weet je vrijwel zeker of jouw klachten komen door een blaasontsteking. Heb je ergens twijfel over, dan is het altijd goed om je vragen bij de huisarts neer te leggen.

    Vaak zijn darmbacteriën de oorzaak. Die kunnen via de plasbuis binnendringen in de urinewegen en de blaas, zich daar ontwikkelen en een ontsteking veroorzaken.
    De kans op blaasontsteking is groter als je bijvoorbeeld je blaas niet helemaal leeg kunt plassen, of als je onvoldoende drinkt, bij slechte hygiëne, bij seks of tijdens zwangerschap.

    Meer vragen & antwoorden